Corona maatregelen kraamzorg

Arons Zorg doet er alles aan om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er gelden voor zwangeren, kraamvrouwen en pasgeborenen geen specifieke maatregelen. Wij leveren de kraamzorg zoals wij dat met jou hebben afgesproken. Mocht dit toch wijzigen dan word je daarvan door ons op de hoogte gebracht.

De gezondheid van jou en onze medewerkers is onze hoogste prioriteit. Wij volgen hiervoor nauwlettend de berichtgeving van het RIVM en ondernemen zo nodig actie voor onze klanten en medewerkers. Wij volgen hierin uiteraard de richtlijnen van de Rijksoverheid, het RIVM, de GGD, KCKZ en BO Geboortezorg.

icon

Maatregelen rondom onze zorg

Kraamtijd

Arons Zorg levert op dit moment kraamzorg in de kraamtijd en bij bevallingen thuis of in het ziekenhuis. Helaas kunnen wij niet voorkomen dat het virus soms effect heeft op de zorg. Voor zowel jouw veiligheid als die van onze kraamverzorgende houden onze medewerkers zo veel mogelijk 1,5 meter afstand. Ook adviseren wij onze kraamverzorgenden met mondkapjes te werken en te zorgen voor extra hygiëne maatregelen in alle kraamgezinnen.

Bij een (verdenking op) besmetting draagt onze kraamverzorgende persoonlijke beschermingsmiddelen en wordt er naast fysieke zorg ook gebruik gemaakt van beeldbellen.

Kraamvisite

Om de kraamverzorgende fit en gezond te houden en de kans op overdracht van het virus zo laag mogelijk te houden, verzoeken we je om gedurende de aanwezigheid van de kraamverzorgende de kraamvisite zo veel mogelijk te beperken.

Inzet van onze medewerkers

Als een kraamverzorgende van Arons Zorg besmet is met het virus dan mag deze medewerker niet werken. Als een kraamverzorgende verkoudheidsklachten heeft (met uitzondering van koorts) én uit de test blijkt dat ze negatief is, mag de medewerker werken met persoonlijke beschermingsmiddelen. Hiermee conformeren we ons aan de richtlijnen van het RIVM/GGD. Het is mogelijk dat er piekmomenten in de zorg ontstaan waardoor onze kraamverzorgenden verdeeld worden over alle kraamgezinnen. Als het nodig blijkt, zal kraamzorg op afstand gegeven worden door beeldbellen oftewel video bellen. Op deze manier kunnen we iedereen voorzien van de zorg die ze nodig hebben en bieden we zorg op maat.

Heb je zelf klachten?

Als jijzelf of een van je gezinsleden, corona of corona-gerelateerde klachten hebt, meld je dit op de dag van het integraal huisbezoek (intakegesprek). Dit doe je ook bij de inzet van de kraamzorg en aan je verloskundige.

Intakegesprek

Tijdens jouw zwangerschap neemt onze medewerker contact met je op voor het maken van een afspraak voor het intakegesprek (huisbezoek). We volgen hierbij altijd de adviezen van het RIVM en de coronamaatregelen die er op dat moment gelden. Samen met jou bekijken we of de intake aan huis of via beeldbellen kan plaatsvinden.

Met ontslag uit het ziekenhuis

Ga je in de avond of nacht met ontslag uit het ziekenhuis (tussen 20.00 en 08.00 uur) dan krijg je een folder met richtlijnen mee. Met deze richtlijnen kom je de eerste nacht thuis door. Het betreft een korte samenvatting van de zorg voor jezelf en je baby. Daarnaast hebben wij op onze website interessante videofragmenten beschikbaar met betrekking tot het geven van borstvoeding, veilig slapen, handmatig kolven, etc.

Voorlichtingsfilmpjes bij uitbraak van een virus

Indien er een besmetting van het coronavirus in het gezin is, leveren wij minimale zorg met persoonlijke beschermingsmiddelen, aangevuld met kraamzorg op afstand (beeldbellen). Bekijk hier instructie- en voorlichtingsfilms die in een gesimuleerde setting laten zien hoe te handelen bij een thuisisolatie.

Tips om verspreiding te voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn als volgt:

  • Was je handen regelmatig en/of gebruik hygiënische handgel
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna direct weg
  • Houd afstand van mensen die hoesten en/of niezen
  • Geef geen handen (of knuffel bij feliciteren)
  • Ventileer goed alle ruimtes in huis. Luchten doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten.

Vragen?

Heb je vragen met betrekking tot het coronavirus? Kijk dan de website van het RIVM of bel naar het landelijk telefoonnummer: 0800 1351. Je kunt ook altijd  telefonisch contact opnemen met je huisarts of de GGD.

Belangrijke links

www.jeroenboschziekenhuis.nl/nieuws/extra-voorlichting-zwangeren-en-coronavaccinatie
Video: Waarom wel of niet vaccineren als je zwanger bent?
Rijksoverheid: Zwangerschap en coronavaccinatie
RIVM – coronavirus algemene informatie
Vragen en antwoorden RIVM over coronavirus
Video: Duidelijke en eenvoudige uitleg over coronavirus (Steffie)
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Vaccinatie tegen het coronavirus

Voor vragen bel of mail ons: